Close-up van arnica bloemen
Close-up van arnica bloemen

Arnica

Kort en krachtig: interessante feiten over arnica

Wetenschappelijke naam: Arnica montana L.

Volksnaam: Bergkruid, Herfstkruid, Krachtonkruid, Bergmargriet, Engelenkruid

Farmacopeeële namen: Arnica bloemen Ph.Eur. (Anricae flos)

Familie: Asteraceae (Compositae)

Herkomst: Midden- en Noord-Europa

Andere voorvallen: Arnica montana is de enige arnica-soort in Europa; 32 andere soorten komen voor in Azië, Noord-Amerika, Groenland en Siberië.

Plantkunde: Het overblijvende kruid wordt 20 tot 60 cm hoog. Opvallend zijn de heldergele, bitter-aromatisch geurende bloemen. In zijn bloeitijd verandert arnica de alpenweiden in geurige, geelgele weiden van pracht.

Bloeitijd: Juni tot Augustus

Gebruikte delen van de plant: Bloemen

Belangrijkste bestanddelen: sesquiterpene lactonen, flavonoïden, etherische olie, coumarinen, cafeïnezuurderivaten

Een enkele arnica bloem in focus

Historisch, volksgebruik

Lange tijd had arnica de reputatie niet alleen goed te zijn voor de gezondheid, maar ook een blikseminslag of boze hekserij af te weren. Of thee, kompressen of stoombaden hier bijzonder nuttig waren, is echter niet zeker.

In de Middeleeuwen vond arnica zijn weg in kruidenboeken. De plant werd steeds meer gebruikt om een grote verscheidenheid van kwalen en ziekten te genezen. In de 18e eeuw werd het zelfs beschouwd als een wondermiddel lapsorum.


Voor Sebastian Kneipp waren de toepassingen van arnica en de effectiviteit ervan vanzelfsprekend. Zo vanzelfsprekend zelfs, dat het hem niet nodig leek "er iets over te zeggen. Maar toen deed hij dat vaker:

Arnica is niet met goud te betalen, in veel gevallen helpt het snel.

Pastoor Sebastian Kneipp
Sebastian Kneipp (1821 - 1897)
De arnica plant bloeit helder geel

Het huidige gebruik van arnica

Arnica is nog steeds bekend en populair in de kruidengeneeskunde als een revitaliserend natuurlijk middel. De actieve bestanddelen hebben een heilzame werking op gewrichten en spieren. Dit effect van arnica kan nog worden versterkt door het te combineren met warm water. Het gebruik van bubbelbaden of gezondheidsbaden met arnica kan de spieren doeltreffend ontspannen.


Dankzij zijn revitaliserende eigenschappen is arnica ook geschikt als actief bestanddeel voor massageoliën. Een massage met een arnica massageolie kan de spanning verlichten. In combinatie met een intensieve massage helpt het pijnlijke spieren te voorkomen. Tijdens of na lichamelijke inspanning zijn arnica sprays en arnica gels ook geschikt als stimulerende lichaamsverzorging en voor verfrissing bij hitte en vermoeidheid.

... beschouw ik het als de eerste remedie voor wonden en kan het daarom niet genoeg aanbevelen.

Pastoor Sebastian Kneipp
Sebastian Kneipp (1821 – 1897)

Medicinaal gebruik van arnica

Kruidengeneesmiddelen met arnica worden vooral uitwendig gebruikt: vooral bij kneuzingen, verstuikingen en kneuzingen; verder bij spier- en gewrichtspijn en bij ontstoken insectenbeten.

Arnica staat bekend om zijn ontstekingsremmende en dus pijnstillende werking, die ook in de vakliteratuur wordt beschreven.

Prof. Irmgard Merfort heeft het mechanisme van de ontstekingsremmende werking van arnica-ingrediënten in een wetenschappelijk artikel bewezen. Hiervoor ontving zij in 1999 de Sebastian Kneipp-prijs.


Geneesmiddelen met arnica in de vorm van arnica crème, arnica zalf of arnica gel zijn bijzonder populair - vooral bij sporters en mensen met gewrichtsklachten.

Kan arnica ook inwendig worden ingenomen?

Tegenwoordig wordt arnica alleen nog inwendig gebruikt in de vorm van homeopathische preparaten - bijvoorbeeld als homeopathische globules van D4, d.w.z. zeer sterk verdund. Verder mag arnica niet worden ingenomen, omdat is aangetoond dat dit kan leiden tot bijwerkingen als hartritmestoornissen of zelfs braken en diarree.

Arnica medicijnen: Wat is belangrijk?

Om ervoor te zorgen dat arnica bevattende geneesmiddelen een passende werking hebben op de beschreven toepassingsgebieden, wordt arnica volgens farmaceutische voorschriften verwerkt tot werkzame farmaceutische bestanddelen. De werkzame stoffen van arnica zijn bijvoorbeeld arnica tinctuur of olie-extract van arnica bloemen.


Bij halfvaste geneesmiddelen, zoals arnica crèmes of arnica zalf, is het van belang dat deze optimaal in de huid kunnen worden opgenomen. In dit geval zijn formuleringen met een olie-extract bijzonder doeltreffend gebleken. Naast een extra verzorgend effect kunnen sommige van deze producten ook goed worden ingemasseerd.


Arnica medicijnen in de vorm van gel met de werkzame stof arnica tinctuur bieden een extra verkoelend effect. Dit kan helpen om de zwelling en de pijn te verminderen, vooral in het geval van uitwendige stompe letsels zoals verstuikingen, kneuzingen en hematomen.

Wist je dat?

De bergamandel is streng beschermd door de natuur. Het is verboden om het in het wild te plukken zonder toestemming. Arnica zaden voor de eigen tuin zijn echter wel te koop. Als je zelf arnica wilt kweken en oogsten, moet je rekening houden met de volgende zaken:

De arnica plant heeft veel licht en warmte nodig. Een zonnig plekje in de tuin is dus aan te bevelen. Arnica heeft ook een tamelijk zure, licht zanderige bodem nodig en een matige bodemvochtigheid. De arnicaplant wordt idealiter in de nazomer gezaaid en bloeit dan van juni tot september.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Arnica veld

Gecontroleerde wilde verzameling en duurzame teelt van arnica.

Waterval in het groen.

Sebastian Kneipp ontdekte de helende kracht van water al in de 19e eeuw.

Losse specerijen en grondstoffen op een markt.

Hoe Kneipp grondstoffen inkoopt

Vrouw op een fiets.

Waarom is lichaamsbeweging zo belangrijk voor onze gezondheid?